Μενού
image_alt

Οι λειτουργίες της επιδερμίδας

Καθώς είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματος, η κύρια λειτουργία του δέρματος είναι η προστασία από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Επίσης, μας προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων, όπως υψηλά επίπεδα θερμότητας ή εξαιρετικά μεγάλο ψύχος μέσω των αισθητικών υποδοχέων της, με το αίσθημα πόνου ή κνησμού.

Ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας, η επιδερμίδα ευθύνεται και για τη διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σώματος. Όταν κάνει ζέστη, η κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία αυξάνεται και απελευθερώνεται θερμότητα. Αν αυτό δεν αρκεί, η επιδερμίδα ιδρώνει και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν κάνει κρύο, συμβαίνει το αντίθετο: η επιδερμίδα αντλεί λιγότερο αίμα μέσω των φλεβών, για να διατηρήσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του σώματος. Για αυτό το λόγο όταν κάνει κρύο, κρυώνουν πρώτα τα χέρια και τα πόδια μας.

Το δέρμα μας, μάς προστατεύει και από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν εκτίθεσαι στις ακτίνες του ήλιου, η επιδερμίδα σου αναπτύσσει μια παχύτερη κεράτινη στιβάδα και μια σκούρα χρωστική ουσία – το μαύρισμα. Και οι δύο λειτουργούν ως φίλτρο που επιτρέπει στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία να διεισδύσει στο δέρμα μόνο έως έναν περιορισμένο βαθμό. Η βλάβη που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει από την ίδια την επιδερμίδα, ωστόσο, χρειάζεται χρόνο για να το επιτύχει. Για να ενισχύσεις τις λειτουργίες της φυσικής προστασίας της επιδερμίδας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, πρέπει να χρησιμοποιείς πάντοτε ένα προϊόν με κατάλληλο δείκτη αντηλιακής προστασίας.

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας: οι διάφορες στιβάδες της επιδερμίδας

Το δέρμα μπορεί να έχει πάχος μόνο μερικά εκατοστά, αλλά διαθέτει τεράστια αντοχή. Όπως το κρεμμύδι, αποτελείται από πολυάριθμες στιβάδες που μπορούν χοντρικά να ταξινομηθούν σε τρεις περιοχές:

  • Το ανώτερο προστατευτικό κάλυμμα του δέρματος είναι η επιδερμίδα, η οποία υποδιαιρείται σε πέντε ξεχωριστές στιβάδες.
  • Ο όξινος μανδύας βρίσκεται στην επιδερμίδα. Κρατά μακριά τα βακτήρια και επιτρέπει στο νερό να γλιστρά από το δέρμα.
  • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκονται οι πέντε διακριτές στιβάδες: οι δύο κατώτερες τροφοδοτούν συνεχώς τις τρεις ανώτερες με νέα δερματικά κύτταρα.

Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται από την εξωτερική κεράτινη στιβάδα. Έτσι, ανανεώνεται η επιδερμίδα μας περίπου κάθε 27 ημέρες.

  • Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το χόριο: Διαθέτει πυκνό δίκτυο ελαστικών ινών, νεύρων και μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που το διασχίζουν. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ρυθμίζουν τη θερμική ισορροπία του σώματος. Το χόριο τροφοδοτεί την επιδερμίδα με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Εκεί βρίσκονται επίσης το σμήγμα, ο ιδρώτας και οι ιδρωτοποιοί αδένες.
  • Η τρίτη στιβάδα του δέρματος είναι γνωστή ως υπόδερμα. Αποτελείται κυρίως από ιστό και λίπος. Το υπόδερμα λειτουργεί ως μαξιλάρι προστασίας από τα εξωτερικά χτυπήματα και αποτελεί σημαντικό απόθεμα ενέργειας. Συνδέει το δέρμα με τους τένοντες και τους μύες που βρίσκονται χαμηλότερα.
X

Εγγραφή

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη διεκπεραίωση της παραγγελίας σας, για την καλύτερη εμπειρία σας σε αυτόν τον ιστότοπο και για σκοπούς που περιγράφονται στην σελίδα : πολιτική απορρήτου.
Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου και ασφάλειας, τότε να ΜΗΝ προχωρήσετε στην εγγραφή και δημιουργία λογαριασμού.